Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

26 квітня день вшанування пам'яті ліквідаторів Чорнобильської катастрофи

Новина
27.04.2022

Вогонь Чорнобиля опалив землю і душі мільйонів українців. Аварія на Чорнобильській АЕС стала болючою історією для всього світу і залишається важкою спадщиною майбутнім поколінням багатьох держав.

Вночі 26 квітня 1986 року серія вибухів  зруйнувала четвертий енергоблок  Чорнобильської атомної електростанції. Повністю ліквідувати пожежу вдалося лише 10 травня.

Протягом п'ятнадцяти днів в атмосферу було викинуто 50 мегакюрі ядерного палива. Радіоактивна хмара накрила три країни: Україну, Білорусь та Росію.

Евакуація почалася тільки на другий день, оскільки радянська влада приховувала катастрофу.

Чорнобиль – це біль України, який приніс чимало страждань він і родинам Старосинявщини: більше 60 молодих чоловіків в 1986 році стали ліквідаторами у 30-кілометровій зоні чорнобильського лиха.

Люди, яких евакуйовували, брали з собою найнеобхідніше, в основному, тільки документи, їм пообіцяли, що вони повернуться додому протягом двох або трьох днів. Однак більше ніхто з них сюди не повернувся. Загалом було вивезено 115 тисяч з Прип'яті та навколишніх поселень.

На жаль, багатьох з ліквідаторів вже давно немає серед живих, тому хвилиною мовчання і квітами, які лягли до могил ліквідаторів, вшанували пам’ять загиблих та померлих героїв, які ціною власного життя закрили смертоносне дихання атомного реактора.

Ми глибоко вдячні всім учасникам ліквідації наслідків найбільшої техногенної катастрофи ХХ століття, які виявили героїзм, самовідданість та мужність у тих екстремальних обставинах. Зичимо  вам здоров’я та довголіття, миру та злагоди Вашим родинам.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше