Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Американський білий метелик

Новина
05.07.2024

Батьківщиною американського білого метелика (АБМ) є Північна Америка. В Європу, а саме в Угорщину, АБМ був завезений з вантажем з Північної Америки у 1940 році.

В Україні шкідник вперше виявлений у 1952 році в Закарпатській області.

Пошкоджує понад 250 видів плодових, декоративних, лісових та інших культур. Особливо сильно ушкоджує шовковицю, клен, горіх, яблуню, грушу, сливу, вишню, черешню, тополю та ін.

Метелик розвивається у двох генераціях.  Літ першої, що перезимувала, відбувається в травні, а літньої - в кінці липня - на початку серпня. 

Через кілька годин після спарювання самки відкладають яйця групами на нижню частину листків, укриваючи їх прозорим пушком.

В середньому плодючість самки - 400-800 яєць. Яйця розміром 0,6-0,7 мм, кулясті, гладенькі, блакитнуваті, іноді жовтуваті. На тривалість розвитку яєць та кількість гусениць, які з них відродились значно впливає температура і вологість повітря. Найбільш сприятливими умовами є температура 20-25°С і відносна вологість повітря 70-80%. Масова поява гусениці, зазвичай, спостерігається в кінці травня (І покоління) та в середині серпня (II покоління).

Гусениці, що відродились, вже протягом перших годин починають пошкоджувати листя і будувати гніздо.

Дорослі гусениці спускаються по стовбуру дерева на землю і розповзаються в пошуку місця для залялькування. Вони можуть  розповзатись на 20-25 м і далі від кормового дерева.

Заходи боротьби

У випадку виявлення американського білого метелика необхідно здійснювати:

- збір та знищення гусениць та кладок яєць;

- обрізку гілок з гніздами гусені та   спалювати чи заливати окропом;

- очищення дерев від нашарування кори;

- знищення рослинних решток;

- перекопування пристовбурових кругів;

- масовий вилов за допомогою  ловчих поясів та феромонних пасток («самцевий вакуум», «дезорієнтація»);

- застосовувати біологічний захист від шкідливих комах (трихограма);

- обробки інсектицидами  та біопрепаратами  в період відродження гусениць згідно Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше