Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

ДЕНЬ ЗДОРОВ’Я РОСЛИН

Новина
09.05.2023

Ніхто не може уявити своє життя без рослинного світу. Рослини створені не тільки для продовольчих цілей, а й для захисту людей.

Організація Об’єднаних Націй оголосила 12 травня Міжнародним днем здоров’я рослин.

Головна мета – залучити якомога більшу аудиторію прогресивного суспільства як в світі так і в Україні до проблеми збереження здоров’я рослин, а саме надихнути їх на конкретні дії.

Наше завдання на сьогодні підвищити глобальну обізнаність про те, як захист здоров’я рослин може допомогти ліквідувати голод, зменшити бідність, захистити біорізноманіття та стимулювати економічний розвиток. Тож під егідою ООН, FAO у всьому світі проходитимуть різноманітні заходи спрямовані на захист рослин.

Усі ці заходи необхідні, оскільки рослина – це основна складова нашої планети, від якої залежить здоров’я цілого світу на усіх рівнях життя. Рослини становлять 80% їжі, яку ми їмо, і виробляють 98% кисню, яким ми дихаємо. Здоров’я рослин впливає на продовольчу безпеку та сільське господарство. Рослини, як і люди також хворіють, інфікувавшись захворюваннями спричиненими вірусними, бактеріальними та грибковими збудниками, їх пошкоджують комахи, кліщі та нематоди.

За оцінкою ФАО до 40 % продовольчих сільськогосподарських культур гине через шкідників та хвороб рослин.

Станом на сьогодні в Україні збереження здоров’я рослин є складним процесом, а іноді і небезпечним викликом для всіх спеціалістів в галузі рослинництва. Широкомасштабні бойові дії перешкоджають здійснювати необхідні фітосанітарні заходи в регіонах нашої країни. Через загрозу життю та здоров’ю людей на територіях засмічених вибухонебезпечними предметами (мінами, нерозірваними снарядами та набоями) не здійснюються заходи спрямовані на запобігання проникненню та розповсюдження регульованих шкідливих організмів.

Водночас міжнародна торгівля суттєво збільшилася за останнє десятиліття, це призводить до зростання ризику швидкого поширення шкідників, хвороб, фітонематод та бур’янів по всьому світі, завдаючи великої шкоди місцевим рослинам та середовищу.

 Щоб піклуватися про рослин, не обов’язково бути фахівцем чи офіційним представником держави. А що може зробити кожен з нас щоб підтримати здоров’я рослин ?!

  • Додай зелені навколо себе ! Весь рослинний світ створює тінь, очищає повітря, охолоджує міський ландшафт та знижує забруднення водойм.
  • Запобігай поширенню шкідників, використовуючи лише сертифіковане насіння та саджанці, вільні від шкідників.
  • Застосовуй екологічно чисті методи боротьби зі шкідливими організмами, включаючи ті, які базуються на біологічних підходах, які не вбивають запилювачів, а також корисних комах і організмів.
  • Користуйся перевагами сучасних цифрових технологій, мобільних додатків і програмного забезпечення, щоб отримати доступ до інформації про те, як запобігти поширенню шкідників і хвороб рослинам і боротися з ними.
  • При транспортуванні рослин і рослинних продуктів дотримуйся міжнародних стандартів охорони здоров’я рослин і законодавства.

Захист рослин від шкідників та хвороб з економічного погляду набагато ефективніший, ніж усунення наслідків повномасштабних надзвичайних ситуацій, пов’язаних зі здоров’ям рослин.

Комплексне забезпечення здоров’я рослин має величезне значення для підтримки життя на землі, і кожен з нас має нести відповідальність та відігравати свою роль в житті суспільства і живої природи в цілому.

ДУ «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія» долучилася до даного проєкту та має на меті:

  • розповісти про ризики фітосанітарної безпеки держав в цілому та здоров’ї рослин;
  • донести до якомога більшого кола людей розуміння важливості дослідження рослин для розвитку сільського господарства, садівництва, лісівництва, виробництва високоякісних продуктів харчування, нехарчової продукції рослинного походження та про роль рослин у збереженні навколишнього середовища.

Відповідно до програми присвяченої Міжнародному дню здоров’я рослин ДУ «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія» з 26.04. – 12.05.2023  проводить заходи у наступних локаціях:

  • У Волинському національному університеті імені Лесі України відбудеться зустріч із студентами;
  • У Луцькому національному технічному університеті відбудеться зустріч із студентами;
  • У Горохівському фаховому коледжі Львівського національного університету природокористування відбудеться зустріч із студентами;
  • У Історико-культурному заповіднику «Старий Луцьк» відбудеться зустріч із відвідувачами шкільного віку.
  • У Комунальному підприємстві «Луцький зоопарк» відбудеться зустріч із відвідувачами шкільного віку;
  • У Волинському обласному еколого-натуралістичному центрі відбудеться зустріч із відвідувачами шкільного віку;
  • У Ратнівській гімназії № 1 імені В. Газіна відбудеться зустріч зі школярами;
  • У Шацькому лісовому фаховому коледжі імені В. В. Сулька відбудеться зустріч із студентами;
  • В Устилузькій територіальній громаді відбудеться зустріч з представниками громади;
  • У Володимирському центрі позашкільної освіти відбудеться зустріч із відвідувачами шкільного віку;
  • В Оваднівській та Зимненській територіальній громаді - зустріч з представниками громади.

 За додатковою інформацією звертайтесь:

(0332) 723 888 – приймальна.

      Наш e-mail: 

fito_lab_volyn@i.ua, сайт: www.fitolab.volyn.ua

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше