Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

ДО УВАГИ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ВИРОБНИКІВ

Відділ земельних ресурсів та охорони навколишнього середовища
16.03.2023

Хімічні засоби захисту рослин, такі як пестициди і агрохімікати – це товари сезонного використання і їх тара повинна гарантувати збереження якості продукту навіть при довгостроковому зберіганні. Тому пестициди і агрохімікати фасуються в спеціальну тару з полімерних матеріалів. Після втрати споживчих властивостей вона підлягає утилізації. Використання її для зберігання води, харчових продуктів, корми для тварин та інших побутових потреб категорично забороняється.

Сьогодні в Україні тара з-під ЗЗР, здебільшого викидається або повторно використовується для виготовлення фальсифікату. Ці фактори значно підвищують ризики забруднення довкілля та негативно впливають на здоров’я людини. 

Оскільки пластик сам по собі є матеріалом практично «вічним», що не розкладається з часом, а його спалювання може завдати шкоди людині та навколишньому природному середовищу, утилізація такої тари повинна проводитися не самими господарюючими суб'єктами, а спеціалізованим підприємством.

А у випадку з тарою з-під пестицидів і агрохімікатів, яка виділена в окрему групу стійких органічних забруднювачів, додається проблема високої токсичності і біоакумулятивних властивостей. Тому на території сільгосппідприємств повинні бути передбачені приміщення для тимчасового зберігання тари, з твердим водонепроникним покриттям та обладнанням, що виключає забруднення навколишнього середовища при зберіганні відходів.

 Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення а саме:

Стаття 52. Псування і забруднення сільськогосподарських та інших земель

Псування сільськогосподарських та інших земель, забруднення їх хімічними і радіоактивними речовинами, нафтою та нафтопродуктами, неочищеними стічними водами, виробничими та іншими відходами, а так само невжиття заходів по боротьбі з бур'янами -тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 83. Порушення правил застосування, зберігання, транспортування, знешкодження, ліквідації та захоронення пестицидів і агрохімікатів, токсичних хімічних речовин та інших препаратів.

Порушення правил застосування, зберігання, транспортування, знешкодження, ліквідації та захоронення пестицидів і агрохімікатів, токсичних хімічних речовин та інших препаратів - тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від семи до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше