Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

До уваги сільгоспвиробників!

Новини для аграріїв
15.03.2023

ДУ «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія» реалізує біологічні препарати захисту рослин, та проводить визначення посівних якостей насіння!!!

ВІДДІЛ БІОЛОГІЧНОГО МЕТОДУ ЗАХИСТУ РОСЛИН

На даний час відділ біологічного методу рослин виготовляє і рекомендує до застосування наступні ефективні біопрепарати: Бактоцид вологий зерновий, Планриз,  Триходермін та Ековітал.

Бактоцид – біопрепарат для знищення мишоподібних гризунів (миша домова, миша курганцева, миша лісова, миша крихітка, полівка звичайна, полівка східноєвропейська, полівка-економка та ін.) безпечний для людей та довкілля, нешкідливий для свійських тварин і птиці.

Основа препарату – зерно пшениці, оброблене в лабораторних умовах специфічними бактеріями Salmonellaenteritidisvar. Issatscenko штам ВХ-17, які спричиняють епізоотію (мишачий тиф) серед мишоподібних гризунів.

Препарат має чітку вибіркову патогенність. При поїданні принади гине до 95% гризунів протягом 5-14 днів. Висока біологічна ефективність препарату пояснюється насамперед тим, що знаходячись у тісному контакті одна з одною, миші швидко розповсюджують смертельну хворобу серед здорових особин.

Бактоцид застосовується на посівах сільськогосподарських культур, сінокосах, пасовищах, садах, лісосмугах, узбіччях доріг, фермах, складських приміщеннях, де застосування хімічних приманок небезпечне для людей, свійських тварин, птиці та довкілля.

Норма витрат на сільськогосподарських угіддях (посіви, сінокоси, пасовища, багаторічні насадження), лісосмугистановить 2-3 г на нору, або 1,5-2,5 кг/га в залежності віл чисельності популяції мишоподібних гризунів, ферми та складські приміщення 0,5-2,0 г на 1 м 2 .

Біофунгіцид Планриз створений на основі бактерії Pseudomonas fluorenscens, живі клітини якої включаються в метаболізм рослин, підвищують їх стійкість до збудників хвороб і несприятливих умов навколишнього середовища. Фунгіцидні властивості Планризу поєднуються із ріст стимулюючою активністю, яка викликає прискорений ріст кореневої системи, підвищує схожість насіння і енергію проростання, прискорює процес нейтралізації гербіцидів та їх наступний розпад на неактивні складові.

Триходермін - препарат на основі грибів роду Триходерма. Біофунгіцид пригнічує розвиток багатьох видів фітопатогенних мікроорганізмів, в тому числі бактеріальних, шляхом впливу на них прямим паразитуванням, конкуренцією за субстрат, виділенням ферментів, антибіотиків та інших біологічно активних речовин, які гальмують репродуктивну здатність патогенів.

Планриз та Триходермін відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» застосовуються для передпосівної обробки насіння зернових та зернобобових культур (по 1 л/т). Для закріплення біологічного фунгіцидного ефекту рекомендується обробляти посіви по вегетуючих рослинах у бакових сумішах Планриз (1 л/га) +Триходермін (2 л/га).

Ековітал  - біопрепарат з фітостимулюючою та протекторною дією, біоагенти якого здатні фіксувати азот атмосфери у симбіозі з рослинами сої та мобілізувати нерозчинні фосфати ґрунту. Препарат також є регулятором росту і розвитку рослин з антистресовою адаптогенною дією. До складу препарату входять живі культури азотфіксувальних бульбочкових бактерій Bradyrhizobium japonicum ІМВ В-7168, а також біологічно активні продукти їх метаболізму – полісахариди, амінокислоти, ферменти, вітаміни групи В, фітогормони, антибіотичні сполуки. Чисті культури селекціоновані Інститутом мікробіології та вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України і паспортизуються за морфологічними та культурально-біохімічними показниками. Зазначений біопрепарат використовується для підвищення урожайності і якості сої, а також збагачення ґрунту азотом та біологічно активними речовинами.

Під час обробки необхідно використовувати засоби індивідуального захисту.

ВІДДІЛ ВИЗНАЧЕННЯ ПОСІВНИХ ЯКОСТЕЙ НАСІННЯ І ТОВАРНИХ ЯКОСТЕЙ САДИВНОГО МАТЕРІАЛУ

Основними завданнями відділу є:

проведення  випробування насіння та садивного матеріалу за такими показниками:

  1. аналізування чистоти та відходу насіння;
  2. аналізування домішки насіння інших рослин;
  3. аналізування схожості та енергії проростання насіння;
  4. аналізування життєздатності насіння;
  5. аналізування вологості насіння;
  6. аналізування маси 1000 насінин;
  7. аналізування зараженості насіння хворобами;
  8. аналізування заселеності насіння шкідниками;
  9. ведення планування та надання звітності.

ВІДДІЛ ВИЗНАЧЕННЯ БІОХІМІЧНИХ І ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР

  Відділ акредитований на відповідність ДСТУ ISO/IEC 17025:2017 «ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ДО КОМПЕТЕНТНОСТІ ВИПРОБУВАЛЬНИХ ТА КАЛІБРУВАЛЬНИХ ЛАБОРАТОРІЙ».

   Відділ забезпечений необхідним лабораторним обладнанням для проведення аналізування таких сільськогосподарських культур, як: пшениці м’якої (твердої), жита, ячменю, тритикале, кукурудзи, гороху, вівса, ріпаку, сої, соняшника за наступними показниками:

  1. Зернова, сміттєва, олійна (оліїста) домішки.
  2. Металомагнітна домішка.
  3. Фузаріозні та рожевозабарвлені зерна.
  4. Сажкове зерно.
  5. Зерна пшениці, пошкоджені клопом-черепашкою.
  6. Вміст ядра.
  7. Зараженість шкідниками.
  8. Дрібні зерна та крупність.
  9. Типовий склад.
  10. Органолептичні показники зерна (запах і колір).
  11. Вологість.
  12. Натура.
  13. Число падіння.
  14. Склоподібність.
  15. Масова частка білка експрес-методом інфрачервоної спектроскопії.
  16. Масова частка олії (олійності) експрес-методом інфрачервоної спектроскопії.
  17. Масова частка сирої клейковини.
  18. Якість клейковини.

    Для проведення вищезазначених досліджень необхідно укласти договір про надання послуг та надати:

  • заявку встановленого зразка;
  • зразок зерна (не менше 2 кг для зернових і зернобобових та не менше 1 кг для дрібнонасінневих олійних культур);
  • документ, що підтверджує оплату наданих послуг.

   За результатами лабораторних досліджень замовнику видається Протокол визначення показників якості зерна.

Тел/факс: +38 (0332) 72-38-88

E-mail: fito_lab_volyn@i.ua

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше