Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

інформування населення про заборону спалювання під електролініями

Відділ земельних ресурсів та охорони навколишнього середовища
22.02.2024

УКРЕНЕРГО Національна енергетична компанія - Західне територіальне управління обслуговування мережі, незважаючи на часом надскладні та небезпечні умови роботи, продовжують виконувати своє головне завдання — підтримують функціонування електричних станцій, систем передачі та розподілу електроенергії в нормальному режимі.

Суттєвих додаткових ускладнень в роботі об’єднаної енергетичної системи завдають відключення повітряних ліній електропередачі, спричинені підпалами сухої трави, очерету, стерні тощо.

Громадяни, не в повній мірі усвідомлюючи наслідки таких дій, не лише шкодять довкіллю, а й стають винуватцями порушень в роботі електромереж, що загрожує тривалим знеструмленням об’єктів критичної інфраструктури. А це в умовах воєнного стану цілком може трактуватися як диверсія з наступними правовими наслідками для паліїв.

Спалювання сухої трави  не тільки шкідливо для здоров’я, а ще й небезпечно для життя. Категорично заборонено спалювати сухостій поблизу ліній електропередачі чи електроустановок.

Нагадуємо  про те, що розводити багаття поблизу енергетичних об’єктів, особливо під повітряними лініями електропередач категорично заборонено. Відкритий вогонь в охоронних зонах, через які проходять високовольтні лінії, здатний спричинити замикання, що може призвести до руйнівних наслідків. Висока температура спалює кисень та розріджує повітря, відтак зникає ізоляційний повітряний прошарок між проводом і землею. Це у свою чергу може призвести до аварійних відключень ліній електропередачі, пошкодження електрообладнання, знеструмлення великої кількості абонентів та завдання збитків. Аби запобігти виникненню пожеж в охоронних зонах ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

- розпалювати вогнища, палити, залишати недопалки;

- складати солому, сіно, дрова та інші горючі матеріали;

- розміщати звалища різних горючих і хімічно небезпечних відходів.

Нагадуємо, уздовж повітряних ліній електропередачі відводиться охоронна зона (у повітрі і на землі), ширина якої залежить від напруги лінії і береться по вертикалі проекції крайніх проводів. В залежності від напруги лінії передач, охоронна зона може знаходитися в межах від 2 до 40 метрів.

Також забороняється зберігати сушену траву не тільки на території електричної підстанції та енергетичного підприємства, а й навколо них на відстані ближче 100 м.

По периметру трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв охоронна зона вважається – на відстані 3 м від огорожі або споруди.

Звертаємо вашу увагу, що  в Україні суттєво посилено адміністративну відповідальність за спалювання та забруднення навколишнього середовища. У випадках, коли внаслідок таких діянь було завдано значної шкоди довкіллю чи майну, законодавство передбачає кримінальну відповідальність.

Не нехтуйте елементарними правилами власної безпеки. Бережіть себе та своїх рідних.

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше