Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Interreg NEXT Польща-Україна 2021-2027

Відділ земельних ресурсів та охорони навколишнього середовища
09.05.2023

Налагодження співпраці з ґміна Грубешів.

Польща та Україна співпрацюють протягом багатьох років і, незважаючи на труднощі, вдається застосовувати спільні дії та розробляти спільні рішення.

У 2004-2006 рр. було створено Програму сусідства Польща-Білорусь-Україна INTERREG IIIA / TACIS CBC 2004-2006. З 2007 року вона продовжувала свою діяльність як Програма ТКС Польща-Білорусь-Україна. Протягом багатьох років тристороння співпраця була плідною та успішною. Однак, через порушення прав людини, розпалювання кризи на зовнішніх кордонах ЄС та використання мігрантів у політичних цілях, ініційоване Білоруссю у 2021 році, причетність Білорусі до неспровокованої та невиправданої військової агресії Росії проти України 24.02.2022 та грубе порушення міжнародного права, транскордонну співпрацю з Білоруссю було призупинено. Тому Програма 2021-2027 є  двосторонньою:  Interreg NEXT Польща-Україна.

У Польщі NUTS 3: Білостоцький, Ломжинський, Сувальський, Остроленцький, Седлецький, Більський, Люблінський, Пулавський, Хелмсько-замойський, Перемишльський, Жешівський, Тарнобрезький, Кросненський. 

В Україні - області: Волинська, Львівська, Закарпатська, Рівненська, Тернопільська, Івано- Франківська.

Загальна площа - 177 128 км 2, 57% в Україні і 43% в Польщі.

 Цілі  Interreg NEXT Польща-Україна - це  ДОВКІЛЛЯ, ЗДОРОВ’Я , ТУРИЗМ, СПІВПРАЦЯ, КОРДОНИ. Перші конкурси заплановані на кінець травня 2023р. відноситься до тем пов’язаних з довкіллям, природними ресурсами, просторовими та екологічними викликами.

Значними викликами для території Програми є адаптація до зміни клімату, запобігання, виявлення та попередження природних та антропогенних небезпек, стале управління водними ресурсами, а також підвищення обізнаності щодо чутливих питань серед широкого кола зацікавлених сторін та мешканців території Програми. Програма підтримує  біорізноманіття, охорону природної спадщини та ресурсів на своїх територіях.

Програма Interreg NEXT Польща-Україна  зосереджується на розвитку транскордонних зв’язків на місцевому та регіональному рівнях між органами місцевого самоврядування, громадами та НУО.

Існуюча асиметрія розвитку між Польщею та Україною впливає на можливості повної реалізації потенціалу співпраці, особливо через:

-           нерівноцінні повноваження місцевої та регіональної влади,

-           відмінності в принципах функціонування місцевих органів влади в Польщі та Україні-це, головним чином, стосується можливості самостійного розпорядження власними ресурсами та комунальним майном, відмінності в необхідності та можливостях планування діяльності, що фінансується з державних коштів на багаторічну перспективу

-           недостатня взаємна довіра між владою та громадянами країн, що співпрацюють.

З метою зміцнення транскордонних зв’язків, використання існуючого потенціалу співпраці та створення нових зв’язків між місцевими та регіональними органами влади через кордони слід підтримувати розбудову спроможності та вдосконалення компетенції працівників місцевих та регіональних органів влади та інших державних установ і неурядових організацій.

Транскордонне співробітництво є важливим питанням для органів місцевого самоврядування. 41% опитаних польських органів місцевого самоврядування заявляють про активну співпрацю з Україною, особливо у рамках проєктів ЄС та обміну досвідом у сфері місцевого самоврядування.

На території Програми діє 5 єврорегіонів: єврорегіон Буг, єврорегіон Карпати, єврорегіон Німан, єврорегіон Біловезька пуща та новостворений єврорегіон Розточчя. Три з них (Єврорегіон Буг, Єврорегіон Карпати та Єврорегіон Розточчя) охоплюють прикордонні території Польщі та України та мають великий потенціал для подальшого розвитку транскордонного співробітництва.

 Для налагодження співпраці з ОМС Республіка Польща та Мар’янівської селищної ради  відбула делегація в гміну Грубешів у складі:

Басалика Олега Володимировича – Мар'янівського селищного голови;

Харчук Надії Володимирівни – головного  спеціаліста  відділу земельних ресурсів та охорони навколишнього середовища;

Стецюка  Михайла  Михайловича – депутата  Мар'янівської селищної ради.

Зустріч відбулася в управлінні гміни  з войтом Томашом Зайонцем (Tomaszem Zajacem) та інспектором інформації та  промоції Пьотром Тарасюком (Piotrem Tarasiukiem).  У ході розмови було вирішено налагодити  співпрацю  між нашими громадами. Врегульовано питання про підготовку спільного проекту  «Поліпшення системи транскордонного захисту навколишнього середовища  через будівництво очисних споруд в смт Мар’янівка  Луцького району та   будівництво очисних споруд в гміні Грубешів»  в програмі  Interreg NEXT Польща-Україна.

           

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше