Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Небезпечний борщівник Сосновського

Оголошення
24.04.2024

                         Небезпечний борщівник Сосновського                                                    

  Значного поширення набув небезпечний бур’ян - борщівник Сосновського, він перетворився  на стихійне лихо.  Це багаторічна рослина родини зонтичних, що виглядає наче величезний кріп і сягає 2 – 3 м заввишки, має товсте порожнинне стебло,великі перисті листки. Росте на не оброблювальних землях, пустирях, сміттєзвалищах, обочинах доріг, лісів, населених пунктах. Стебла, листки і квіти борщівника містять фуранокумарин, досить торкнутися до рослини, чи забризкати шкіру її соком, а потім уражене місце виставити на сонце, і опік гарантований. Підступність борщівника в тому, що реакція в результаті опіку проявляється через кілька годин.

    Щоб не постраждати від борщівника, слід знати отруйника і застерегти дітей в жодному разі його не торкатися.

    Для боротьби з отруйною рослиною існують такі методи: механічне знищення та використання гербіцидів.

     Механічне знищення – це багаторазове скошування листя, що відростає, до початку цвітіння;

оранка кілька разів за вегетаційний період (через кожні 3-4 тижні, починаючи з моменту відростання борщівника) впродовж 2-3 років;

 плоскорізний обробіток-підрізування коренів на глибині 5-10 см;

індивідуальний спосіб з використання ручної лопати-рано навесні потрібно зрізати точку росту борщівника нижче кореневої шийки на 10-15 см рівня поверхні грунту.

    Використання гербіцидів- при появі першої розетки, рослину слід

обробити гербіцидами суцільної дії (на основі ізопропіламінної солі гліфосату, калійної солі гліфосату) та бакових сумішей (дикамба+гліфосат, імазапір+гліфосат та інші) відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до застосування в Україні». Перший раз з початку відростання борщівника (квітень-червень),  другий через 15-20 днів обов`язково до цвітіння.

   Після першої обробки  і знищення вегетативної маси на цій же площі необхідне проведення повторної обробки для знищення сходів борщівника. При використанні гербіцидів необхідно забезпечити не менше як 80% змочування рослини.

   Якщо ж втратили момент і рослина зацвіла, то скошену квітку обов’язково треба спалювати, бо насіння дозріває навіть тоді, коли він скошений.

  Перша допомога при опіку борщівником:

 по можливості в найкоротші терміни промити уражені ділянки господарським милом в проточній воді;

промити уражені ділянки спиртовмісною рідиною (одеколоном, горілкою, спиртом), змастити обпечену поверхню протизапальним засобом (пантенол, олазоль, борний вазелін), і негайно закрити уражене місце від сонця кількома шарами тканини;

не розкривати пухирів, які утворились та звернутись до медичної устан.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше