Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Про заходи щодо попередження захворювань на поліомієліт

Новина
07.02.2022

У 2021 році в Україні зареєстрований спалах поліомієліту, ризик поширення якого на території країни оцінюється як високий. Причина - низькі показники охоплення щепленнями дитячого населення та прогалини у вакцинації.

Поліомієліт — високозаразне вірусне захворювання, що може викликати невиліковний параліч і призвести до смерті. Ліків проти поліомієліту не існує. Єдиним і безальтернативним захистом від хвороби є вакцинація.

Станом на 1 січня 2022 року в області лише 77,7% дітей віком до 1 року, 82,6% - віком 6 років отримали повний  курс щеплень проти поліомієліту. Щоб вірус перестав поширюватися і було сформовано «колективний імунітет», щонайменше 95% дитячого населення мають бути імунізовані. Це означає, що кожна невакцинована або неповністю вакцинована дитина зараз перебуває в небезпеці.  

Через низький рівень охоплення щепленням Україна опинилася в зоні високого ризику спалаху поліомієліту. 

 У відповідь на спалах поліомієліту в Україні та в області зокрема 1 лютого поточного року стартувала кампанія імунізації проти поліомієліту дітей віком до 6 років, котра буде відбуватись у 2 етапи:

Етап 1. Кампанія щеплення інактивованою поліомієлітною вакциною дітей віком до 6 років, які не отримали необхідної кількості доз, відповідно до Національного календаря щеплень. Триватиме три тижні. Це необхідно для захисту невакцинованих дітей від інфікування.

Етап 2. В межах якого щеплюватимуть оральною поліомієлітною вакциною усіх дітей віком до 6 років, навіть якщо вони мають усі необхідні щеплення відповідно до Національного календаря. Це необхідно для захисту дітей від інфікування та зупинення циркуляції вірусу.

Відповідно до Національного календаря, дітей щеплюють від поліо 6 разів:

  • у 2 та 4 місяці від народження — інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ) (ін’єкції);
  • у 6 та 18 місяців, а також у 6 та 14 років — оральною поліомієлітною вакциною (ОПВ) (краплі).

Шести доз вакцини достатньо, щоб  сформувався імунітет до поліомієліту на все життя.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше