Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Щодо недопущення самовільних вирубок у захисних лісонасадженнях залізниці

Відділ земельних ресурсів та охорони навколишнього середовища
25.05.2023

Щодо недопущення самовільних вирубок у захисних лісонасадженнях залізниці

Нагадуємо: згідно зі статтею 7 Лісового кодексу України захисні насадження належать до лісового фонду. Окрім того, захисні лісонасадження, розташовані у смугах відведення залізниць, віднесено до категорії захисних лісів. Здійснення господарських заходів у межах лісового фонду, зокрема, вирубування дерев і кущів, відповідно статті 69 Лісового кодексу України здійснюється на підставі спеціального дозволу на використання лісових ресурсів (лісорубного квитка), що видається постійними лісокористувачами в установленому порядку.

До слова, захисні лісонасадження вздовж залізниці захищають земляне полотно від ерозії грунтів, колії від занесення снігом і грунтом під час хуртовин і вітрових стихій та захищають прилегле до колії природне середовище від техногенного впливу, зменшують шумові навантаження та вбирають шкідливі гази, пил, речовини та мають природоохоронне, екологічне, естетичне, загальнодержавне значення.

Громадяни не мають права самостійно заготовляти деревину у пришляхових насадженнях в смугах відводу залізниці. В умовах воєнного стану процедура вирубування дерев і кущів у межах лісового фонду не змінюється і здійснюється з урахуванням вимог Лісового кодексу України.

У випадку самовільної заготівлі деревини в захисних лісосмугах залізниці, відповідно до статті 105 Лісового кодексу України, таке порушення лісового законодавства тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність відповідно до закону.

Згідно статті 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення за знищення або пошкодження захисних лісових насаджень у смугах відводу залізниці передбачено накладення штрафу на громадян від тридцяти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Крім цього, нараховуються збитки за заподіяну шкоду, завдану лісу за відповідними нормами.

Відповідно до статті 246 Кримінального кодексу України незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, що заподіяли істотну шкоду, карається штрафом від тисячі до тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

 

Управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше