Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Цифрова Мар'янівська громада

Громадські обговорення
07.02.2023
У

У Мар'янівській селищній територіальній громаді розробляється нова Програма інформатизації «Цифрова Мар'янівська громада» на 2023-2025 роки.

В складі робочої групи начальники відділів - Ольга Лакиш, начальник відділуосвіти, молоді, спорту та охорони здоров'я, Ірина Поліщук, начальник відділу "Центр надання адміністративних послуг "Дія Центр" , Павло Кусевич, начальник відділу соціального захисту населення, Оксана Киричук, директор комунального закладу "Центр надання культурних послуг", Руслан Федюк, начальник відділу містобудування та архітектури, комунальної власності, інвестицій, Людмила Яцько, начальник відділу організаційно-кадрової та правової роботи, Катерина Павлік, начальник фінансового відділу, Ольга Повзун, в.о. начальника служби у справах дітей, Людмила Іванушко, в.о. начальника сектору мобілізаційної роботи, надзвичайних ситуацій, цивільного захисту, Ірина Білокурець, в.о. начальника відділу бухгалтерського обліку та господарської діяльності. . Координатори проєкту - Ольга Васюренко, секретар селищної ради, Галина Андрєєва, спеціаліст відділу містобудування та архітектури, комунальної власності, інвестицій  та Олександр Притула, оператор комп'ютерного набору.

Координаторами проєкту проаналізовано роботу за вересень 2021 - грудень 2022 року та сформовано потреби та напрямки розвитку громади на 2023-2025 роки.

Рішенням селищної ради від 2 листопада 2021 року № 19/4 було затверджено Стратегію розвитку територіальної громади Мар’янівської селищної ради Луцького району Волинської області на 2021-2031 роки та Програми дій ради та її виконавчих органів на період 2021-2025 років. У розділі Стратегії «Стратегічна ціль 5.Б.3. Ефективне управління – запорука спроможності громади» передбачені завдання - диджиталізація та надання якісних управлінських послуг. З метою реалізації цих завдань рішенням селищної ради від 16 вересня 2021 року № 18/7 було затверджено Програму інформатизації Мар’янівської селищної ради на 2021-2025 роки. На її виконання за період 2021-2022 років було здійснено наступні заходи:

Веб-сайт

Мар’янівська селищна рада створила офіційний сайт з доменним іменем в зоні gov.ua (рішенням Мар’янівської селищної ради від 31.12.2021 року № 22/13 затверджено офіційний сайт громади https://maryanivskatg.gov.ua). Сайт адаптовано щодо вимог Закону про доступ людей з вадами слуху та зору. На сайті присутні інструменти е-демократії, а саме: е-петиції, е-звернення, е-опитування, консультації з громадськістю.

На розгляд сесії Мар’янівської селищної ради підготовлено проєкти рішень «Про затвердження Положення про порядок подання електронних петицій та їх розгляду Мар’янівською селищною радою», «Про затвердження Положення про електронні опитування та консультації з громадськістю в Мар’янівській селищній територіальній громаді», «Про затвердження Положення про громадський бюджет Мар’янівської селищної ради».

Кожного дня структурними відділами селищної ради оновлюється інформація на офіційному сайті громади та у соціальній мережі фейсбук«Мар’янівська селищна рада».

Започатковано навчання із населенням громади щодо підвищення цифрової грамотності (записуються відеоролики із навчальним матеріалом, поширюються відеоролики від порталу «Дія. Цифрова освіта»).

На сайті громади забезпечено відкритий доступ до інформації щодо надання послуг структурними підрозділами селищної ради для місцевих жителів та ВПО у розділі «Послуги громадянам», а саме: «Центр надання адміністративних послуг», у сфері державної реєстрації актів цивільного стану, послуги відділу соціального захисту населення та комунальної установи «Центр надання соціальних послуг», Мар’янівського ВУЖКГ, КЗ «Центр надання культурних послуг».

У розділі сайту «Корисна інформація» розміщено відкриті дані стосовно населених пунктів громади, транспорту, динаміки населення, паспорту громади, соціальна картка, пам’ятки культури, підприємства, заклади торгівлі, генеральні плани населених пунктів та ін.

У розділі «Сторонні сервіси» розміщено швидкі посилання на важливі е-послуги із порталу «Дія» за наступною тематикою: довідки та витяги, навколишнє середовище, безпека та правопорядок, сім’я, пенсії, пільги та допомога, транспорт, земля, будівництво, нерухомість, ліцензії та дозволи, підприємництво.

Крім того, підписано Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю між Мар’янівською селищною радою Луцького району Волинської області та Міжнародною благодійною організацією «Фонд Східна Європа» щодо впровадження Єдиної платформи місцевої електронної демократії «e-DEM» та Конструктора сайтів та чат-ботів територіальних громад «СВОЇ», в який внесено інформацію про структурні підрозділи селищної ради, комунальні установи та заклади громади.

Електронна пошта

Кожен відділ Мар’янівської селищної ради має власну електронну пошту.

Працівники Мар’янівської селищної ради пройшли навчання «Основи кібергігієни» від порталу «Дія» та «Основи кібербезпеки для представників державних органів» від платформи CRDFGLOBAL.

Електроні платформи для проведення відео конференцій

Працівники Мар’янівської селищної ради постійно беруть участь у відео конференціях, які проходять в режимі онлайн на платформах Zoom, Meet та ін.

Електронний документообіг

У Мар’янівській селищній раді запроваджено систему електронного документообігу «АСКОД». Діловодство селищної ради, організація обміну електронними документами з іншими установами здійснюється з використанням СЕД ОМС та СЕВ ОВВ.

Забезпечення селищної ради сучасною комп’ютерною технікою є необхідною умовою якісних та швидких процесів цифрової трансформації в громаді.

За 2021-2022 рік закуплено необхідну комп’ютерну техніку для відділів селищної ради.

Закуплено обладнання для здійснення відеонагляду на дорогах Мар’янівської селищної територіальної громади у кількості 4 одиниці з метою підключення до Луцького районного управління поліції відділення поліції № 2 (м. Горохів).

Працівниками відділів Мар’янівської селищної ради використовуються:

  • система державних закупівель Ргоzогго,
  • Державний веб-портал бюджету для громадян Оpenbudget,
  • система документообігу АСКОД, АСКОД (СЕВ);
  • ліцензійні програмні продукти: Погосподарський облік, Міграційна служба, GIS ОТГ, АІС «Місцеві бюджети», Медок, ДІСО школа, Дія, Соціальна громада;

Підключено до:

  • Державного реєстру актів цивільного стану громадян;
  • Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва ();
  • Державного реєстру речових прав;
  • Єдиного Державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців;
  • Державного земельного кадастру.

Наявне програмне забезпечення у Мар’янівській селищній раді офісних програмних продуктів Microsoft є застарілим та таким, що не підтримується виробником, створює загрози інформаційної безпеки. Microsoft WindowsXP потребує оновлення.

З метою дотримання Мар’янівською селищною радою належного рівня захисту інформації та побудови комплексної системи захисту інформації (КСЗІ) відповідно до законів України «Про інформацію», «Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах» необхідно перейти до використання ліцензійного програмного забезпечення сучасного зразка, яке супроводжується виробником.

Стан доступу населених пунктів громади до мережі Інтернет

Один із пріоритетів якісного розвитку інформатизації та впровадження цифрових трансформацій є забезпечення доступу населених пунктів громади до мережі Інтернет, оскільки від цього залежить впровадження електронних послуг та пришвидшення процесу цифровізації в громаді.

Стан підключення соціальних об’єктів до оптичного Інтернету

 

Заклади

Кількість

Школи

10

Дошкільна освіта

6

Будинки культури

2

Бібліотеки

2

Пожежна частина

0

ЦНАПи

1+1 віддалене робоче місце

Місцеве самоврядування

4

Покриття території Мар’янівської селищної територіальної громади мобільним зв’язком та мобільним Інтернетом здійснюють три оператори: Київстар (2 вишки), Vodafone (1 вишка), Lifecell (1 вишка).

Стан інформатизації Мар’янівської селищної територіальної громади в освіті

 На території Мар’янівської селищної територіальної громади функціонує 10 закладів середньої освіти (4 ліцеї, 4 гімназії та 2 початкові школи), 6 закладів дошкільної освіти. Всі заклади середньої освіти мають швидкісний інтернет, створені сайти та сторінки у соцмережах. На даний час Бужанський ліцей, Галичанська та Ржищівська гімназії вже три роки працюють на платформі HUMAN. З метою ознайомлення та вибору зручної платформи для використання в щоденній роботі навчальних закладів організовано та проведено робочу зустріч директорів, заступників директорів, вчителів інформатики із вчителем інформатики Горохівського ліцею №1 ім. І.Я. Франка Віталієм Кулай на основі підписаного Меморандуму про співпрацю із Центром професійного розвитку педагогічних працівників Горохівської міської ради з питань інформування роботи педагогічних працівників на основі програмного засобу SMART школа для ведення електронних журналів та щоденників. На разі з педагогічними працівниками проводиться робота щодо запровадження е-журналів, е-щоденників на платформі SMART школа.

Проведено конкурс малюнків «Цифрове майбутнє Мар’янівської селищної територіальної громади».

Отже, цифрова трансформація освіти Мар’янівської селищної територіальної громади потребує комплексного підходу: подальшого розвитку та удосконалення цифрової інфраструктури, покращення матеріально-технічної бази, підвищення цифрової грамотності усіх учасників освітнього процесу, впровадження сучасних інноваційних методів навчання.

Стан інформатизації Мар’янівської селищної територіальної громади в закладах культури

Розвиток інформатизації сфери культури – невід’ємна частина якісних цифрових рішень для розвитку мистецтва та культури. Подальший розвиток культурного надбання, його доступність та інклюзивність, розвиток інфраструктури закладів культури із застосуванням новітніх технологій, цифрового реєстру культурної спадщини – першочергові завдання.

Бібліотеки громади:

  • Мар’янівська публічна бібліотека (504 читача) – підключено до мережі Інтернет, наявні 1 комп’ютер бібліотекаря та 4 комп’ютери для використання читачами з безкоштовним Інтернетом,
  • бібліотеки с. Галичани (400 читачів) - підключено до мережі Інтернет, 1 комп’ютер бібліотекаря,
  • с. Брани (415 читачів) – відсутнє підключення до мережі Інтернет та комп’ютер бібліотекаря,
  • бібліотечний пункт в с. Цегів (147 читачів) - відсутнє підключення до мережі Інтернет та комп’ютер бібліотекаря

Бібліотеки ведуть спільноту у соцмережіфейсбук, мають власний блог. На базі Мар’янівської публічної бібліотеки діє ляльковий кінотеатр. До вистав бібліотекар залучає дітей шкільного віку з якими періодично виїжджають у дитячі садочки громади. Планують розвивати цей напрямок у цифровому руслі – знімати лялькові вистави та систематично виставляти у своєму блозі та фейсбук сторінці. Мають намір запустити електронну книгу (звуковий запис казок, творів українських авторів та ін.) залучаючи молодь та впровадити безкоштовні курси з цифрової грамотності для жителів громади, залучаючи вчителів інформатики.

Клуби

До закладів культури громади відносяться Будинок культури смтМар’янівка, НД «Просвіта» с. Галичани та клуби у селах Брани, Довгів, Бужани, Ржищів, Скригове, Цегів, Широке. Інтернет мають лише перші два заклади. Клуби з початком пандемії СOVID-19 перебували у стані карантину, під час воєнного стану, коли були скасовані культурно-масові заходи - на вимушеному простої, тому послуг населенню громади не надавали. З метою забезпечення культурних потреб жителів громади у клуби необхідно закупити комп’ютерне обладнання та підключити Інтернет, щоб була можливість знімати виступи художніх колективів, брати участь в онлайн-фестивалях та зустрічах, впроваджувати демонстрації відеофільмів українською мовою та популяризувати українські традиції, культурну спадщину.

Музей

На території Мар’янівської селищної територіальної громади функціонує Скригівський музей села. Наразі приміщення перебуває в аварійному стані. Планується перевести в цифровий формат експонати музею.

 Туристичні об’єкти

На території Мар’янівської селищної територіальної громади є цікаві туристичні місця, які потребують нанесення їх на Google карту із залученням молоді та населення громади. У селах громади є 10 пам’яток архітектури і 12 пам’яток археології, загально зоологічний заказник «Бужанівська дача», заповідне урочище «Красна гора», ботанічні пам’ятки «Бук-патріарх» та «Бук-велет», гідрологічний заказник «Гнила Липа», городище ХІ-ХІІІ ст. (Катеринські гори), функціонує поні-ферма, хлібопекарня «Довгів-хліб», сироварня в с. Галичани. У селі Брани знаходиться найвища точка Волині.

З метою популяризації здорового способу життя, активного відпочинку, проведення змістовного дозвілля, вивчення історії та традицій рідного краю працівниками комунального закладу «Центр надання культурних послуг» Мар’янівської селищної ради була організована та проведена велоподорож "Моя земля - земля моїх батьків" селами Довгів, Брани, БорисковичіБранівськогостаростинського округу. Планується в такий спосіб прокладати туристичні маршрути територією громади з подальшим їх нанесенням на Google карту.

Стан інформатизації Мар’янівської селищної територіальної громади в медицині

Інтеграція сучасних ІТ-технологій у сферу охорони здоров’я необхідна для надання якісних, безпечних та доступних медичних послуг. Станом на 01 лютого 2023 року на території Мар’янівської селищної територіальної громади функціонують 3 амбулаторії в селищі Мар’янівка, селах Брани та Бужани, 6 ФАПів у селах Довгів, Борисковичі, Ржищів, Борочиче, Цегів, Галичани, які знаходяться на балансі Горохівської міської ради.

Жителі громади мають можливість підписати декларацію з сімейним лікарем, отримати електронний рецепт за програмою реімбурсації «Доступні ліки», електронне направлення для подальшого рівня надання медичної допомоги.

4 листопада 2022 року в селищі Мар’янівка відкрито пункт екстреної медичної допомоги, який оперативно реагує на виклики жителів громади та навколишніх з громадою сіл.

Сімейні лікарі видають електронні лікарняні листи.

Цифрові трансформації у галузі медицини повинні забезпечувати:

  • інформатизацію медичних закладів та забезпечення їх достатнім рівнем цифрових інструментів для надання якісних послуг населенню;
  • навчання працівників медичної галузі цифрових навичок та вміння працювати з цифровими системами;
  • розвиток та впровадження цифрових рішень для підвищення прозорості у сфері охорони здоров’я;
  • підтримку розвитку телемедицини.

 

Інвестиційна діяльність

На території Мар’янівської селищної територіальної громади є земельні ділянки та інші об’єкти, що можуть бути привабливими для інвесторів. На запит Волинської обласної державної адміністрації було підготовлено перелік інвестиційно-привабливих ділянок у селищі Мар’янівка є можливість розмістити модульні будиночки на території площею 0,65 га.

На даний час триває робота над розробленням інвестиційного паспорту Мар’янівської селищної територіальної громади.

Завдяки участі в проєкті «DigitalVolun» розпочата робота над створенням і наповненням по мірі необхідності інвестиційного каталогу громади.

Інвестиційними пріоритетами громади визначено промисловість та сільське господарство. Разом з тим потенційною в розвитку є логістика, оскільки територія громади містить розгалужену мережу автомобільних доріг та залізничне сполучення з обласним центром.

Система надання адміністративних послуг

Мар’янівська селищна територіальна громада прийняла близько 800 вимушено переміщених осіб (ВПО), тому надзвичайно важливим питанням у громаді є забезпечення безперебійної роботи відділу «Центр надання адміністративних послуг «Дія Центр» Мар’янівської селищної ради. У відділі працює 5 адміністраторів (в т.ч. 1 віддалене робоче місце в с. Ржищів), 1 державний реєстратор.

У відділі застосовується Дія.QR, генерування COVID-сертифіката з використанням мобільного за стосунку та порталу Дія, а керівник та адміністратори зареєстровані на Платформі Центрів Дія.

Протягом ІV кварталу 2022 року відділом ЦНАП було надано 1038 адміністративних послуг, прийнято 490 пакетів документів щодо отримання громадянами державних допомог, пільг та субсидій, 385 пакетів документів для реєстрації нерухомості, 92 витяги щодо реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання осіб, 190 довідок та 35 інших адмінпослуг, 19 осіб зареєстровано або знято з реєстрації, внесено інформацію про особу чи внесено зміни до інформації про особу в Реєстр територіальної громади щодо 49 осіб.

У своїй роботі ЦНАП використовує інформаційну систему «ВУЛИК».

Найбільш затребуваними послугами є:

  • реєстрація місця проживання;
  • послуги у сфері державного земельного кадастру;
  • видача довідки про склад сім’ї та зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб;
  • послуги у сфері речових прав на нерухоме майно.

Інформація про послуги, які надаються адміністраторами ЦНАПу, розміщені на офіційному сайті громади в розділі «Послуги громадянам». Разом з тим триває робота над наповненням відповідною інформацією чат-боту «СВОЇ».

Для забезпечення подальшого розвитку електронних послуг у ЦНАПі Мар’янівської селищної ради необхідно вирішити ряд проблем, а саме:

  • недостатнє забезпечення комп’ютерною технікою;
  • відсутність мобільної цифрової валізи;
  • відсутність картридерів – пристроїв для зчитування ID-карток;
  • відсутність шредерів, маршрутизаторів.

Соціальний захист населення у Мар’янівській селищній територіальній громаді

 Питаннями соціальної політики у громаді займаються відділ соціального захисту населення Мар’янівської селищної ради та комунальна установа «Центр надання соціальних послуг» селищної ради. 

В громаді впроваджено Інтегровану інформаційну систему «Соціальна громада», що зробило адміністративні соціальні послуги зручнішими та доступнішими для мешканців громади.

Проблеми відділу соціального захисту населення та комунальної установи "Центр надання соціальних послуг" у площині інформатизації:

1) недостатнє забезпечення комп’ютерною технікою;

2) недостатнє забезпечення ліцензійними комп’ютерними програмами.

Житлово-комунальне господарство та транспорт

На території громади функціонує Мар’янівське виробниче управління житлово-комунального господарства. Основний вид діяльності – забір, очищення та постачання води. Оскільки засновником організації є Мар’янівська селищна рада, на офіційному сайті громади у розділі «Послуги громадянам» розміщено інформацію про послуги, які надаються жителям громади Мар’янівським ВУЖКГ, тарифи на послуги та реквізити, за якими можна здійснити проплату.

Мар'янівське ВУЖКГ потребує закупівлю комп’ютерної техніки для підтримання ефективної діяльності, налагодження безперебійної роботи, своєчасного інформування населення про поломки на мережах централізованого водопостачання та термінів виконання ремонтних робіт. Організація має свою сторінку у фейсбук, яку наповнює актуальними новинами, інформацією про здобутки, проблеми тощо.

На сайті громади у розділі «Корисна інформація» розміщено розклад руху автобусів, маршрути яких проходять через територію населених пунктів громади, та розклад руху дизель-поїздів та ін., які проходять через залізничну станцію Горохів Рівненської дирекції Львівської залізниці (розташована в смт.Мар’янівка).

Містобудування та архітектура

 В структурі селищної ради функціонує відділ містобудування та архітектури, комунальної власності, інвестицій. В складі відділу працює начальник, спеціаліст, вакантною є посада головного спеціаліста. Уповноважена особа в ОМС підключена до роботи в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва, за допомогою якої здійснюється присвоєння адрес об’єктам будівництва, видача громадянам містобудівних умов  та обмежень забудови земельних ділянок, а також будівельних паспортів.

На офіційному сайті Мар’янівської селищної ради оприлюднено матеріали генеральних планів усіх 14 населених пунктів громади.

Для ефективного функціонування відділ потребує облаштування меблями та комп’ютерною технікою робочого місця головного спеціаліста за умови призначення особи на посаду, розвиток сфери просторового планування, оновлення містобудівної документації та її оцифрування, започаткування роботи та функціонування порталу каталогізованих джерел геоданих, багатошарових е-карт GISDATA. Даний електронний ресурс буде корисним і для роботи відділу земельних ресурсів і охорони навколишнього середовища Мар’янівської селищної ради.

Електронне урядування та електронна демократія

 Розвиток електронного урядування та електронної демократії сприяє ефективній відкритості та прозорості органу місцевого самоврядування.

На офіційному сайті Мар’янівської селищної ради створено рубрики «Громадські слухання», «Громадське обговорення», «Громадська участь».Підготовлено на розгляд сесії Мар’янівської селищної ради проєкти рішень «Про затвердження Положення про порядок подання електронних петицій та їх розгляду Мар’янівською селищною радою», «Про затвердження Положення про електронні опитування та консультації з громадськістю в Мар’янівській селищній територіальній громаді», «Про затвердження Положення про громадський бюджет Мар’янівської селищної ради».

Підписано Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю між Мар’янівською селищною радою Луцького району Волинської області та Міжнародною благодійною організацією «Фонд Східна Європа» щодо впровадження Єдиної платформи місцевої електронної демократії «e-DEM».

Для подальшого розвитку даного напрямку у форматі цифровізації потрібно облаштувати робочі місця депутатів селищної ради, а саме: закупівля планшетів для електронного голосування, мультимедійного обладнання для трансляції проєктів рішень на екран, відеокамери для здійснення відеофіксації сесій селищної ради.

Цифрова економіка та розвиток ІТ

 У Мар’янівській селищній раді відсутній відділ, до повноважень якого відноситься проведення заходів із цифровізації. 

Працівники Мар’янівської селищної ради пройшли навчання «Основи кібергігієни» від порталу «Дія». Однак цього недостатньо для ефективного відбиття потенційних і реальних загроз в мережі Інтернет.

Цифрова безпека та кібергігієна

 У зв’язку з початком повномасштабної збройної агресії російської держави для захисту інформаційно-комунікаційних систем гостро постало питання вжиття заходів щодо їх кіберзахисту. В Мар’янівській селищній раді відсутні фахівці у зазначеній сфері, низький рівень забезпечення матеріально-технічними засобами та програмними продуктами, призначеними для захисту інформації.

Основні проблеми інформатизації, що потребують вирішення:

  • недостатня забезпеченість сучасною комп’ютерною технікою відділів Мар’янівської селищної ради та її установ;
  • низький рівень розвитку інфраструктури інформатизації Мар’янівської селищної територіальної громади, низька мотивація ІТ-бізнесу до її створення в сільській місцевості;
  • недостатній рівень гарантування інформаційної безпеки у процесі використання інформаційно-комунікаційних технологій і систем, що використовуються органом місцевого самоврядування;
  • низький рівень ліцензійного програмного забезпечення у відділах Мар’янівської селищної ради;
  • недостатня кількість зон безкоштовного доступу до Wi-fi громадян;
  • низька компетентність посадових осіб місцевого самоврядування, представників громадських обʼєднань, а також громадян щодо використання технологій електронного урядування та електронної демократії;
  • недостатній рівень публікації відкритих даних;
  • необізнаність жителів та субʼєктів господарювання територіальної громади щодо послуг, які надаються за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій, низький рівень їхньої цифрової грамотності.

МЕТА, ПРІОРИТЕТНІ НАПРЯМИ ТА ЗАВДАННЯ ІНФОРМАТИЗАЦІЇ

Програма спрямована на формування та реалізацію публічної політики у сферах інформатизації, цифровізації, цифрового розвитку, цифрової економіки, цифрових інновацій та технологій, електронного урядування та електронної демократії, розвитку інформаційного суспільства на місцевому рівні.

Метою Програми є розвиток інформатизації громади через використання сучасних та перспективних технологій, впровадження інноваційних та передових IT-рішень, покращення ефективності управління та підвищення рівня безпеки і якості життєдіяльності в громаді, формування безпечного інформаційного середовища на базі сучасних електронних комунікацій та підвищення рівня доступності цифрових сервісів і послуг для громадян, продовження впровадження технологій електронного урядування та електронної демократії для відкритості та прозорості влади для жителів громади, громадських організацій та бізнесу, широке використання можливостей інформаційно-комунікаційних технологій для переходу до сервісної держави, яка орієнтована на задоволення потреб мешканців.

Мета Програми відповідає Стратегії розвитку територіальної громади Мар’янівської селищної ради Луцького району Волинської області на 2021 – 2031 роки та програмі дій ради та її виконавчих органів на період 2021 – 2025 роки та Регіональній програмі інформатизації Волинської області «Цифрова Волинь» на 2023-2025 роки.

Мета програми реалізується у світлі пріоритетних напрямів як орієнтирів, яких необхідно досягти в середньо- та короткостроковому періоді.

Пріоритетні напрями інформатизації Мар’янівської селищної територіальної громади:

  • цифрова трансформація Мар’янівської селищної ради;
  • цифровізація публічних послуг;
  • розбудова інфраструктури інформатизації в Мар’янівській селищній територіальній громаді;
  • розвиток цифрової грамотності різних категорій громадян;
  • стимулювання цифрової економіки територіальної громади.

 

1) Цифрова трансформація Мар’янівської селищної ради

В умовах цифрової трансформації суспільства актуальності набуває використання цифрових технологій в органах місцевого самоврядування. Відбувається розвиток і впровадження цифрових технологій та форм доступу до швидкісного Інтернету, оскільки його відсутність створює цифрове відставання, яке веде до нерівності людей і порушення прав і свобод людини. Оскільки життя жителів пов’язане з місцем проживання, особливу роль набуває використання цифрових технологій на місцевому рівні в органах місцевого самоврядування. Ось чому для забезпечення дотримання прав і свобод людей, покращення життєдіяльності місцевих жителів, здійснення ефективного управління на місцях, необхідно впроваджувати заходи, спрямовані на цифрову трансформацію Мар’янівської селищної ради.

Для підвищення довіри до влади, ефективності, відкритості та прозоростідіяльності одним з першочергових завдань є перехід на електронний документообіг, впровадження елементів електронної демократії та електронного урядування, забезпечення доступності до інформації, що містить відкриті дані.

Завдання за напрямом:

  1. Розвиток системи електронного документообігу в Мар’янівській селищній раді, її відділах та структурних підрозділах;
  2. Забезпечення розвитку офіційного сайту громади, впровадження інструментів е-демократії: петицій, громадських консультацій, опитувань, обговорень, громадського бюджету, наповнення необхідною інформацією чат-боту «Свої»;
  3. Забезпечення цифровізації туристичних маршрутів, обʼєктів культури та туристичних відвідувань;
  4. Розвиток геоінформаційної системи містобудівного кадастру й містобудівного моніторингу;
  5. Забезпечення доступності для осіб з інвалідністю, з порушенням зору, слуху та мовлення офіційного веб-сайту, реєстрів, інших ресурсів та електронних послуг.

2) Цифровізація публічних послуг

Оскільки користувачем цифрових послуг і продуктів є населення, яке має здатність отримувати швидкісний доступ до Інтернету, інформації та баз даних, орган місцевого самоврядування зацікавлений у забезпеченні відкритості, доступності та ефективності надання публічних послуг. Тому одним із пріоритетних напрямів роботи Мар’янівської селищної ради є цифровізація публічних послуг, що робить життя місцевих мешканців більш комфортним і зручним, тобто таким, що відповідає реаліям сьогодення.

Завдання за напрямом:

  1. Розширення надання публічних послуг і сервісів на основі цифровізації у режимі paperless та зЗабезпечення високого рівня проникнення базових електронних послуг;
  2. Цифровий розвиток публічних послуг для населення:
  3. Надання адміністративних послуг населенню через цифрові канали та «Дія Центр»;
  4. Забезпечення ЦНАП обладнанням для QR-валідації в Дії/зчитування ID-карток;
  5. Цифровий розвиток послуг галузей освіти та охорони здоровʼя:
  6. Надання можливості онлайн-запису в дитячі садочки та до сімейних лікарів;
  7. Впровадження електронних інструментів у закладах освіти (е-щоденники, е-журнали та/або е-платформи, LMS тощо), забезпечення STEM/STEAM-лабораторіями та компʼютерною технікою;
  8. Забезпечення сучасними технічними та інформаційно-програмними засобами для функціонування електронної системи охорони здоровʼя;
  9. Підтримка соціально вразливих груп населення:

3) Розбудова інфраструктури інформатизації в Мар’янівській селищній територіальній громаді

Головною метою інформатизації органів державної влади та органів місцевого самоврядування є створення оптимальних умов як для задоволення інформативних потреб, так і для реалізації конституційних прав громадян, органів державної влади і місцевого самоврядування, організацій, суспільних об’єднань на основі формування й використання інформаційних ресурсів. Зважаючи на це, Мар’янівська селищна рада прагне забезпечити можливість інформування населення всіх населених пунктів об’єднаної територіальної громади щодо діяльності органу місцевого самоврядування, реалізацію державної інформаційної політики, втілення соціально важливих інформаційних кампаній, розвиток інформаційного простору громади.

Завдання за напрямом:

  1. Створення (модернізація) інформаційно-комунікаційних систем (закупівля компʼютерного, серверного та іншого обладнання);
  2. Забезпечення функціонування інформаційно-комунікаційних систем (оновлення ліцензій програмних продуктів);
  3. Адміністрування інформаційно-комунікаційних систем;
  4. Забезпечення безперешкодного доступу до високошвидкісного Інтернету всіх населених пунктів територіальної громади;
  5. Облаштування відкритих Wi-Fi зон у бібліотеках та клубах, а також у приміщеннях ЦНАПУ та пункту незламності Мар’янівської селищної ради;
  6. Створення ІТ-інфраструктури для функціонування віддалених робочих місць центру надання адміністративних послуг;
  7. Забезпечення Мар’янівської селищної ради, її відділів, структуриних підрозділів, підприємств та організацій сучасною компʼютерною технікою;
  8. Створення електронних архівів та оцифрування документації Мар’янівської селищної ради, її виконавчого комітету та реєстрів;
  9. Організація і вдосконалення захисту інформаційних ресурсів та інформації, кіберзахисту;
  10. Вчасне реагування систем на кіберінциденти, підвищення рівня кваліфікації працівників Мар’янівської селищної ради та населення з кібербезпеки/кібергігієни;
  11. Впровадження систем енергозбереження та моніторингу енергоефективності для обʼєктів комунальної власності;
  12. Підвищення рівня покриття інтегрованою системою відео нагляду;
  13. Забезпечення мобільного звʼязку та доступу до високошвидкісного Інтернету в бомбосховищах та укриттях.

 

4) Розвиток цифрової грамотності різних категорій громадян

Цифрова грамотність – здатність ефективно та безпечно використовувати сучасні цифрові технології в роботі та навчанні, в професійному та особистісному розвитку.

Мар’янівська селищна рада у процесі свого розвитку тримає курс на становлення Цифрової громади. Для реалізації заходів у зазначеному напрямку необхідно підвищувати рівень цифрової грамотності місцевих жителів, постійно удосконалювати майстерність посадових осіб органу місцевого самоврядування у користуванні інструментами е-демократії тощо.

Завдання за напрямом:

  1. Організація підвищення кваліфікації посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевої ради з питань інформатизації, цифрового розвитку, електронного урядування та електронної демократії;
  2. Створення сприятливих умов для поширення використання населенням цифрових технологій, використання онлайн-послуг з реєстрації на порталі Дія;
  3. Сприяння розвитку цифрової компетентності працівників сфери освіти, охорони здоровʼя, культури, туризму, соціальної сфери тощо;
  4. Підтримка інтелектуально обдарованих, талановитихдітей та молоді у сфері інформаційно-комунікаційних технологій;
  5. Забезпечення підвищення рівня цифрової грамотності населення сільських територій.

 5) Стимулювання цифрової економіки Мар’янівської селищної територіальної громади

Цифрова економіка базується на інформаційно-комунікаційних та цифрових технологіях, стрімкий розвиток і поширення яких уже сьогодні впливають на традиційну економіку, трансформуючи її від такої, що споживає ресурси, до економіки, що створює ресурси.

Прийняттю будь-яких рішень, в тому числі в економіці, передує одержання необхідної інформації, доступ до відкритих баз даних та ін.

Оскільки Мар’янівська селищна територіальна громада є молодою і перспективною, слід ефективно використовувати її потенціал і можливості для досягнення високого рівня розвитку. Зокрема необхідно стимулювати наявний і потенційний бізнес у цифровому форматі.

Завдання за напрямом:

  1. Стимулювання розвитку ІТ-сектору та стартапів у територіальній громаді;
  2. Впровадження цифрових технологій для бізнесу, зокрема надання послуг бізнесу в онлайн-форматі;
  3. Проведення інформаційних кампаній, локальних подій та форумів для стимулювання розвитку цифрової економіки.

У відповідності до обраних пріоритетів формується Перелік завдань, проектів, робіт з інформатизації на три роки (додаток 1).

ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ У СФЕРІ ІНФОРМАТИЗАЦІЇ

У результаті досягнення мети Програми очікується, що буде створено умови для задоволення інформаційних потреб громадян на основі застосування інформаційних систем, мереж, ресурсів та інформаційних технологій, а також громада матиме вільний доступ створювати, накопичувати, користуватися, обмінюватися інформацією, тобто повною мірою реалізовувати свій потенціал, сприяти суспільному, особистому розвитку та підвищувати якість життя населення громади.

У результаті досягнення цілей Програми очікується, що буде:

  • підвищення рівня знань та навичок працівників селищної ради, освіти, культури, охорони здоров’я, комунальних установ у системах електронного документообігу;
  • впровадження сучасних засобів та методів збирання, накопичення, оброблення та використання інформації, необхідної для задоволення соціальних та інформаційних потреб населення, а також прийняття обгрунтованих рішень на всіх рівнях системи управління громади. Наповнення бази даних програмного засобу дозволить чітко володіти інформацією для надання жителям громади якісних адміністративних послуг;
  • забезпечено відкритий доступ для громадян та бізнесу до публічних закупівель без корупційних ризиків;
  • розвиватись інформаційно-телекомунікаційне середовище та цифрова інфраструктура громади, що забезпечить доступ громадян та бізнесу до відкритого спілкування та отримання якісних та зручних публічних послуг без корупційних ризиків;
  • сприяння інтеграції громади в сучасне цифрове та інноваційне суспільство;
  • створення єдиного безпечного цифрового інформаційно-культурного простору для задоволення потреб жителів та гостей громади, отримання громадянами якісно нового рівня послуг у сфері культури;
  • розширення доступу та можливостей жителів громади для безпечного та ефективного використання комп'ютерної техніки для особистісного розвитку та задоволення інформаційних потреб;
  • інвентаризація активів та ресурсів громади, інформація про які застосовується та впроваджується у сферах: сільського господарства, на підприємствах зв'язку та енергетики, управління бізнесом та логістики, інформаційно-довідкових системах;
  • сприяння інтеграції громади в сучасне цифрове, безбар'єрне та інноваційне суспільство;
  • збільшення кількості та підвищення якості послуг, результати яких надаються у цифровому вигляді;
  • надання якісних адміністративних послуг;
  • отримання громадянами якісно нового рівня послуг у сферах освіти та охорони здоров'я, впровадження е-журналів, е-щоддеників, Перехід на інтернет платформу SMART школа, E-health;
  • запроваджено створення зони вільного доступу до WI-FI у громадських місцях;
  • закупівля необхідного комп’ютерного обладнання для роботи Мар’янівської селищної ради, її структурних підрозділів, підприємств та установ;
  • забезпечення необхідними ліцензійними програмами відділів та установ Мар'янівської селищної ради;
  • підвищення рівня цифрової грамотності жителів громади та посадових осіб Мар'янівської селищної ради;
  • забезпечено захист персональних даних та інформації Мар'янівської селищної ради та її структурних підрозділів;
  • забезпечення здійснення відеоспостереження з метою профілактики правопорушень;
  • розширення мережі широкосмугового доступу до Інтернету у бомбосховищах та укриттях навчальних закладах та закладах культури;
  • підвищення рівня інформаційних технологій, цифрової грамотності, кібербезпеки, е-демократії та е-урядування;
  • розвиток інформаційно-комунікаційного середовища та цифрової інфраструктури Мар'янівської селищної ради та її структурних підрозділів із залученням обдарованої молоді;
  • підвищення рівня цифрової грамотності та культури населення.
  • покращення цифрового розвитку громади, загального інвестиційно-економічного фонду громади.

Пропозиції до Програми приймаються за телефоном 0683364711 та електронну пошту maryanivka_silrada@ukr.net

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше