Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

ВІТРЯНКА, як не захворіти

Новина
18.11.2023

З настанням холодів припадає  ріст  застудних захворювань таких  як гострі  респіраторні вірусні  захворювання, грип  , спостерігається   збільшення  кількості    дитячих  -  серед них і вітряна  віспа.

Для вітряної віспи характерна осінньо-зимова сезонність, що пояснюється тіснішим контактуванням дітей під час відвідування дитячих садків і шкіл 

За  10 місяців 2023 року на  Горохівщині зареєстровано 111 випадків  вітрянки з  них 106 дітей та 5 дорослих, що в 3,8 рази більше минулого  року. 

Вітряна віспа:  що   потрібно  знати, шляхи передачі та профілактика

Це одна з найпоширеніших інфекцій у світі. За рівнем захворюваності вона поступається лише грипу та іншим гострим респіраторним вірусним інфекціям Вітрянка, або вітряна віспа – викликається вірусом герпесу типу варіцелла-зостер. Характеризується помірною загальною інтоксикацією і плямисто-папульно-верикульозним висипом на шкірі та слизових оболонках.

Вітрянка вражає дітей,  це типова дитяча інфекція. Новонароджені до двох місяців мають пасивний материнський імунітет. З трьох місяців вони стають сприйнятливими до інфекції.

Основним джерелом інфекції є хворий на вітряну віспу. Хвора людина стає небезпечною для інших в останні 10 днів інкубаційного періоду і перші 5–7 діб з моменту появи висипу.  Сприйнятливість населення до вітряної віспи становить 90–95%.

Шляхи передачі

Вірус вітряної віспи передається від хворого до здорового. Існує три способи передачі вітрянки:повітряно-крапельний,контактний,внутрішньоутробний.

Повітряно-крапельний шлях – найпоширеніший. Вітрянка передається під час чхання і кашлю. При цьому людина може не здогадуватись про те, що вона носій збудника.

Контактний шлях – це передача вірусу при зіткненні з вмістом пухирців висипки. Рідина, яка наповнює папули, що містить вірус у високій концентрації. Коли хворий розчісує шкіру, той потрапляє під нігті, поширюється по тілу, передається при рукостисканні.

Внутрішньоутробний шлях –   передавання збудників вітряної віспи від матері до плоду, але це трапляється дуже рідко. 

Де можна заразитися

Вітрянка передається між дітьми в дитячих садках і школах, між дорослими в скупчених колективах. Вона здатна поширюватися від дітей до дорослих і назад. Вірус вітрянки може передаватися на вулиці. Потрапляючи в зовнішнє середовище при чханні і кашлі, він поширюється з біологічними рідинами на відстань до 20 метрів. Але збудник нестійкий у зовнішньому середовищі, тому ним можна заразитися лише в місцях скупчення людей

Період заразності. Інкубаційний період вітряної віспи триває від 10 до 21 дня. Причому інфікована людина не знає про початок хвороби, тому що вірус може передаватись за 10 днів до закінчення інкубаційного періоду (до появи перших ознак), а також 10 днів після появи перших елементів висипу.

В цей час людина   не відчуває себе   хворою. Через два-три тижні з моменту інфікування розпочинається продромальний період:

Період заразності продовжується протягом всієї фази появи висипу. Він закінчується через 3-5 днів після зникнення бульбашок висипки.

Симптоми

Ознаки вітрянки проявляються після закінчення інкубаційного періоду. Початок захворювання зовні нагадує гостре респіраторне захворювання. Характерні симптоми загальної інтоксикації: нездужання, втрата апетиту, субфебрильна температура тіла тощо. На такому тлі або й без будь-яких передвісників на шкірі з’являються висипання, що часто супроводжуються підвищенням температури тіла. Перші елементи висипу можуть з’явитися за нормальної температури тіла. Висипка локалізується на обличчі, волосистій частині голови, тулубі та кінцівках. У разі інтенсивного висипу його елементи можна знайти на долонях та підошвах.

Висип включає три види елементів, які з’являються послідовно: спочатку червоні плями, потім горбки, що нагадують комариний укус (папули), і, нарешті, бульбашки з прозорою рідиною (везикули) з червоним обідком запаленої шкіри. Після дозрівання везикули лопаються. На їх місці утворюються виразки, потім кірочки, які відпадають. Період від утворення плямочки до появи скоринки займає 1-2 дні, повне загоєння – від 2 до 3 тижнів. Висипання зазвичай свербить, інфекція при розчухуванні поширюється..

Відмінність симптомів у дорослих і дітей

У дітей і дорослих вираженість симптомів розрізняється. У ранньому віці вітрянка переноситься відносно легко. Імунна система зрілої людини чинить опір більш активно. Це проявляється у головних болях, ознобі, високій температурі, слабкості, запамороченні. У дорослих з’являється висип в останню чергу, погано гоїться. .

Ускладнення

Більшість дітей переносить вітрянку в легкій формі. Важка форма частіше зустрічається у дорослих. Вона супроводжується рядом ускладнень:

запалення верхніх дихальних шляхів — пневмонія;

ураження нервової системи — енцефаліт, менінгоенцефаліт, мієліт, параліч лицьового нерва;

бактеріальні ускладнення — інфекційні ураження шкіри при розчісуванні висипу внаслідок приєднання бактеріальної інфекції:лімфаденіт, стоматит, кон’юнктивіт, кератит, ;

Дуже важливо вчасно звернутись за медичною  допомогою  до  сімейного лікаря. Тільки    фахівець  може об’єктивно оцінити важкість вітряної віспи та призначити оптимальне лікування з умовою стану саме вашого здоров’я. Профілактика

Щоб убезпечити себе, необхідно уникати місць, де можна заразитися вітрянкою: зон масового скупчення людей, лікарень, дитячих садків у період карантину на вітряну віспу. Хворий повинен лікуватися в окремому приміщенні, користуватися індивідуальними предметами побуту, посудом. Оточуючі його люди повинні посилити заходи гігієни, щоб їм не передалося захворювання.  

Неможливо передбачитинаскільки серйозними будуть симптоми вітрянки у дитиниНайкращий спосіб захистити її вакцинувати. Щеплення від вітрянки роблять з 12 місяців і в будь-якому віці. Для забезпечення захисту від інфекції достатньо двох доз вакцини. В Україні щеплення проти вітряної віспи належить до рекомендованих, тобто вакцинуватися можна власним коштом.

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше