Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Впровадження закордонного досвіду в розвиток вітчизняної громади – запорука ефективного управління

Новина
11.10.2021

За запрошенням ПП (Гігаджоуль) в особі Почесного доктора Крістіана Чернера 6-7 жовтня 2021 року у робочій поїздці у складі групи Мар’янівського селищного голови Олега Басалика, Берестечкого міського голови Ігоря Грудзевича, Горохівського міського голови Віктора Годика, Вишнівецького селищного голови Віктора Сущика, представника Підгаєцької громади й координатора групи Алли Гонтар та депутатів Марянівської селищної ради Ольги Васюренко, Володимира Братчуна, відвідали Австрію.

Метою поїздки було перейняти сорокарічний досвід поводження з твердими побутовими відходами та ознайомитися з сучасними, передовими технологіями сортування й захоронення твердих побутових відходів з мінімальним впливом на навколишнє середовище.

У 2019 році завдяки громадській позиції та наполегливості були припинені будівельні роботи по будівництву полігону ТПВ. Відповідно до проекту на цьому об’єкті не було передбачено сортувальної лінії, системи очистки інфільтрату, порушені державні будівельні норми. На той момент громада прийняла рішення відмовитись від будівництва полігону, в іншому випадку, ми б зараз тут обговорювали інші проблеми, менш приємні для громади, а відтак на даний час у нас є можливість та право вибору шляхів вирішення проблеми сміття.

 

Політика проти екології: на Горохівщині громади не можуть домовитись про полігон і викидають сміття в поле

 

    

Проблема таки є та досить велика. До нашої громади входить 13 населених пунктів та смт Мар'янівка, і майже в кожному розташовані стихійні сміттєзвалища, а то і два, а подекуди й більше.

 

З Крістіаном Чернером Мар’янівський селищний голова Олег Басалик познайомився у квітні 2021 року на спільній зустрічі, яка відбулася у Горохівській міській раді за участю міського голови Віктора Годика. Під час зустрічі пан Крістіан відвідав усі стихійні сміттєзвалища у смт Мар'янівка та с. Цегів, після чого сказав, що у них також була така катастрофа у 70 роках, але ми її поступово вирішили, і у нас ця проблема з часом вирішиться, якщо ми будемо діяти, тому, що за нас її ніхто не вирішить.

Після зустрічі пан Чернер запевнив, що подумає, як допомогти нам у вирішені проблеми.

  

Згодом запросив до Австріі з метою ознайомлення їх досвіду поводження з ТПВ, який на даний час є одним із  найбільш прогресивних та порівняно безпечним для навколишнього середовища.

 

Сміття, яке утворюється в домогосподарствах, господині вкладають окремо у контейнери для органіки, паперу та у жовті поліетиленові пакети куди складають лише упакування (від харчових продуктів, крім скла). У визначені дні комунальне підприємство, відповідно до графіка, автомобілем забирає контейнери з відповідним вмістом та транспортує на відповідне місце, в залежності від їх вмісту:

– органіку на місце для компостування;

– інші контейнери – на сортувальний завод;

– жовті пакети на сортувальну лінію для вторинної переробки.

Ця послуга включена у платіжку (водопостачання, водовідведення, вивіз ТПВ та земельний податок) яка сплачується щоквартально.

 

 

 

    

Що ж діється з іншими відходами, такими, як зіпсовані електричні прилади, меблі, сантехніка та речами, які просто застарілі та їх шкода просто викинути до контейнера. Ці речі власники транспортують до спеціальних місць (парків), які розміщуються у кожній громаді та у містах біля великих торговельних центрів.

                          

Звідки сортовані відходи, як сировина для вторинної переробки направляється до переробників.

Побутові відходи з контейнерів від домогосподарств транспортуються на сортувальний завод, де проходить сортування за фракціями:

  • легка фракція (як паливо для цементного заводу)
  • важка (яка після подрібнення захоронюється на полігоні) - 20–30%

Жовті мішки транспортуються на сортувальний завод, де їх вміст сортують відповідно до матеріалу та кольору, після чого відправляють на вторинну переробку, а залишки на спалювання на цементний завод.

 

 

 

 

 

Повертаємось тепер  до самого важливого, до полігону, де відбувається захоронення ТПВ. Просторове зображення можна переглянути за посиланням https://vimeo.com/457463492 пароль - fcchrsky22

       

Це рекультивований старий полігон, якому 42 роки й 30 років з нього відбирали газ, який йшов на потреби населення

   

Це установки для забору газу, розміщенні 30х30 у шаховому порядку

    

Так виглядає сміття, яке захоронюється (те що залишилось після того, як відібрали те, що легке - на спалювання на цементному заводі, та того, що пішло на вторинну переробку)

  

Це нове місце складування сміття, яке продовжує старе

    

Місця вивантаження сміття на сортування

 

 

Після сортування, подрібнення та провітрювання (8 тижнів) сміття перевозять в місця складування

Це приймальний пункт, де реєструються машини на в'їзді та виїзді на місце збору сміття (зважування до і після), збору інформації та лабораторія, з якої результати аналізів інфільтрату автоматично подаються на екологію та податкову.

 

Зразки інфільтрату на початку та після очищення.

  

Слід нагадати, що сортування ТПВ в Австрії у 70-х роках не було на такому рівні, як сьогодні, тому левова частка підлягала захороненню і при заповненні проектної потужності полігон консервували та переходили до рекультивації, яка передбачає:

  • консервування від навколишнього середовища;
  • відведення та очищування фільтрату;
  • газовідведення.

При будівництві нового об’єкту полігону всі елементи (виведення фільтрату та газу вмонтовуються при будівництві).

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше