Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Як зменшити ризики поширення інфекційних хвороб та захистити себе (рекомендації МОЗ)

Новина
23.11.2022

З  настанням  холодної  пори  року   розпочинається  ріст  сезонних інфекційних захворювань, все  більше  людей   цікавить  питання  як менше  хворіти та  зміцнити  імунітет.    Через війну зростає ризик поширення інфекційних хвороб, підвищення ймовірності спалахів вакцинокерованих інфекцій.    Війна в країні може лише сприяти їхньому розповсюдженню.

        Для створення захисту проти кожного інфекційного захворювання розроблена відповідна схема вакцинації. При вакцинації проти одних інфекцій формується довічний імунітет, наприклад, після введення 2 доз вакцини проти кору, паротиту, краснухи. Проти дифтерії, правця і кашлюка імунітет зберігається впродовж 7–10 років. Тому необхідне повторне введення вакцин проти цих захворювань. Оскільки штами вірусу грипу мінливі — щеплення проти цього захворювання здійснюють щороку.

     До багатьох хвороб імунітет знижується після природного інфікування. Тривалість імунітету, який забезпечують вакцини, залежить від низки факторів, зокрема від самої вакцини.

     Живі вакцини зазвичай викликають тривалий імунітет, ніж неживі вакцини. Якщо інтервал між дозами занадто короткий, це може вплинути на тривалість імунітету. Тому необхідні мінімальні інтервали.

    Вік також впливає на імуногенність, саме тому Національний календар щеплень розроблений з вказанням оптимального віку для щеплення окремими видами вакцини.

      Вимоги до встановлення медичних протипоказів до щеплення різні в залежності проти якої інфекції проводиться імунізація. Вони стосуються імунізації проти поліомієліту, кору чи дифтерії та всіх інших хвороб. Діти та дорослі з хронічними захворюваннями також вакцинуються відповідно до Календаря профілактичних щеплень і протипоказань не мають.

        Рішення про допуск до проведення щеплення ухвалює педіатр або сімейний лікар, який вивчає стан дитини.

        Спеціально готуватися до щеплення чи чекати оптимального часу для них не потрібно. Перед щепленнями не треба здавати жодних аналізів (крові, сечі, імунограму), у тому числі ПЛР-тестів чи тестів на антитіла перед вакцинацією від COVID-19.

     Аналіз крові чи сечі може виявити наявність запальних процесів в організмі. Втім, гострі захворювання самі по собі не є протипоказанням до вакцинації. Не рекомендують щепити людину з температурою понад 38,5 градусів не тому, що вакцинація в такому стані небезпечна, а через те, що якщо ввести вакцину і температура підвищиться або не знижуватиметься, то важко буде зрозуміти, чи то реакція на щеплення, чи людині стає гірше. У таких випадках щеплення рекомендують відкласти, доки температура нормалізується.

       Захищають людину від COVID-19 не лише антитіла, а й клітинний імунітет, який неможливо визначати звичайним тестом на антитіла.Тому навіть тим, хто хворів на COVID-19, рекомендовано щепитися, але не раніше ніж через 28 днів після початку хвороби.

Також немає сенсу робити ПЛР-тест, адже він показовий у моменті, а людина, поки чекає тест, теж може захворіти.

Також перед вакцинацією немає потреби вимірювати артеріальний тиск.

Така практика діє і в інших країнах, де ніхто не призначає жодних додаткових обстежень чи аналізів перед вакцинацією.

 Перевірте за календарем щеплень, чи ви і ваші діти маєте усі необхідні рутинні щеплення. Якщо ні, то запишіться до сімейного лікаря та отримайте пропущені дози вакцини.

       Також пригадайте, коли ви робили останнє щеплення від COVID-19. Якщо з того часу минуло понад 5 місяців, варто зробити перший бустер. Другий бустер варто робити щонайменше через 4 місяці після першого.

           Вагомою причиною тимчасового переривання щеплення стала повномасштабна війна росії     проти України. Батьки разом з дітьми, які були вимушені тікати від обстрілів не мали можливості отримувати належну медичну допомогу.
       Проте як тільки вони діставалися безпечних територій — у них з’явилася можливість звертатися до будь-якого медичного закладу та отримувати щеплення. 

        Кожен день відтермінування вакцинації, яку повинна отримати дитина, загрожує їй серйозним захворюванням, яке можна було б попередити, якби дитина була вчасно вакцинована.

       Зверніть увагу, якщо курс вакцинації не закінчений, то відповідний імунний захист просто не сформується.  Крім того, рішення не робити щеплення дитині вплине на здоров’я інших дітей у суспільстві через відсутність «колективного імунітету». Якщо 90-95% колективу людей захищені (рекомендації ВООЗ), то розповсюдження збудника інфекційної хвороби серед людей стає практично неможливим. Батьки, які зробили щеплення своїм дітям захищають не лише їх, а й інших дітей, які за станом здоров'я не можуть на даний час щепитися.

Вакцини проти 10 особливо небезпечних хвороб, які є в Національному календарі профілактичних щеплень, закуповуються державним коштом. Кожна дитина та дорослий можуть щепитися в медичних закладах безоплатно. Дорослим та дітям з тимчасово переміщеним статусом не потрібно робити нову декларацію з сімейним лікарем — достатньо лише звернутися до медзакладу

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше